Wat je van een podoloog mag verwachten
Eerst en vooral: wat is podologie nu eigenlijk? Podologie is een paramedische discipline met officieel statuut sinds oktober 2001. Het is de wetenschap die de structuur, de functie en de fysiopathologie van de voet behandelt. Ook knie-, heup- en rugklachten kunnen een verband hebben met je voeten. Daarom behoren ze evenzeer tot het werkveld van de podoloog.
Maak een afspraak
Wie kan bij de podoloog terecht?
Zowel kinderen, volwassenen als ouderen kunnen voor specifieke klachten naar de podoloog. Ook als je diabetes, reuma of een sportletsel hebt. We geven hieronder een paar concrete indicaties:
- Een abnormaal stappatroon of platvoetjes bij kinderen
- Hielpijn, hielspoor, vermoeide benen en voeten
- Een beenlengteverschil met rugklachten als gevolg
- Ingegroeide teennagels
- Preventie of behandeling van voetwonden bij mensen met diabetes mellitus
- Pijnlijke eelt of likdoorns, bijvoorbeeld onder de voorvoet of op de tenen
- Preventieve screenings
Zo gaat je podoloog te werk
Podologisch biomechanisch onderzoek
Met gerichte vragen proberen we zoveel mogelijk te weten te komen over jouw klacht en de voorgeschiedenis ervan. Vervolgens doen we een klinisch onderzoek waarbij we uitvoerig je beweeglijkheid, spierkracht en spierlengte in het onderste lidmaat testen.
Daarna volgt een biomechanisch onderzoek waarbij we de mobiliteit en de verhoudingen tussen je verschillende gewrichten nauwkeurig meten, zowel belast als onbelast. Dat doen we met:
- een stap- en loopanalyse aan de hand van video-opnames;
- statische en dynamische voetdrukmetingen waarbij je over de footscan stapt. Die bestaat uit kleine sensoren die de druk meet van elk deeltje van de onderkant van je voet.
- verschillende dynamische voetdrukmetingen waarbij je over de footscan stapt. Die bestaat uit kleine sensoren die de druk en kracht meten van elk deeltje van de onderkant van je voet.
Instrumentele behandeling
Met instrumentele behandeling bedoelen we medische voetverzorging. Met deze behandeling worden eelt en likdoorns verwijderd, je nagels juist geknipt …
Afhankelijk van de aard van je klacht komen er aanvullende podologische behandelingstechnieken aan te pas zoals:
- Silicone-orthesen om een abnormale scheefstand van tenen te corrigeren of om bescherming te bieden bij huidproblemen.
- Nagelbeugels om ingegroeide nagels te behandelen
Hoe lang duurt een podologische behandeling?
Een biomechanisch onderzoek neemt gemiddeld anderhalf uur in beslag. We trekken voor jou de nodige tijd uit en geven en je grondige uitleg rond jouw specifieke klacht. Zo krijg je een goed zicht op de oorzaak van je klacht en de behandeling ervan. Voor een instrumentele behandeling voorzien we 30 à 60 minuten, afhankelijk van de problematiek.
Terugbetaling behandeling
De Liberale Mutualiteit en Helan Ziekenfonds voorzien een gedeeltelijke terugbetaling voor podologische zolen.
Verder is terugbetaling door het ziekenfonds enkel voorzien voor diabetespatiënten met een risicovoet, die deelnemen aan het diabetes zorgtraject. En voor 65-plussers, bij voetverzorging.
- Helan en CM betalen voor diabetici 4 extra beurten per jaar terug (€5 per beurt, €20 per jaar)
- Solidaris (vroeger Bond Moyson), Liberale Mutualiteit, Vlaams & Neutraal ziekenhuisfonds betalen vanaf 65j een deeltje van de behandeling terug.
- Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen betaalt vanaf 60j een deeltje terug.